Форум Православље
Вести: Помаже Бог и добродошли на форум Православље.  Ако вам се допада наш сајт гласајте за нас кликом на следећи линк:     http://www.hristianstvo.ru/?from=7481   

*
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.
Да нисте изгубили свој активациони e-mail?
Септембар 10, 2010, 23:08:47

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Странице: [1]   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Икона "Всевидящее Око Божие" - ваши утисци?  (Прочитано 364 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Машенька
Друг Члан
Super hero
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 2399

Спутник псаломщика (-:

« послато: Април 25, 2010, 15:14:18 »

>> цела икона - већа резолуција <<

Тражила сам ону троугласту (масонску), и видите шта сам нашла. Обилује символиком - како вам се чини? Које символе распознајете/препознајете?
Сачувана

Toute offense imméritée, toute injustice frappe le coupable encore plus que la victime. L'offensé souffre, l'offenseur se déprave. L'offensé peut pardonner et pardonne souvent, l'offenseur ne pardonne jamais.

-А.С. Хомяков, Quelques mots d'un chretien orthodoxe sur les confessions occidentales.
Иоанн
Vice Moderator
Super hero
На мрежи На мрежи

Поруке: 1875

Ja nisam tu, ni tamo ni tu EKV

« Одговор #1 послато: Април 25, 2010, 15:30:09 »

Мени изгледа прелепо не знам за Вас али невидим ништа масонско овде а и што да га тражим ко да ми је од неког значаја то.

Икона је предива, а стихови су дрга ствар !!! Браво за иконописца 
Сачувана

Машенька
Друг Члан
Super hero
*
Ван мреже Ван мреже

Спутник псаломщика (-:

« Одговор #2 послато: Април 25, 2010, 15:41:25 »

Ма није ова извикана као "масонска", већ:

Ово лево. Tongue Често се може наћи по православним храмовима из 19. века... А и она се зове "Свевидеће Око". Grin
Сачувана

Toute offense imméritée, toute injustice frappe le coupable encore plus que la victime. L'offensé souffre, l'offenseur se déprave. L'offensé peut pardonner et pardonne souvent, l'offenseur ne pardonne jamais.

-А.С. Хомяков, Quelques mots d'un chretien orthodoxe sur les confessions occidentales.
Иоанн
Vice Moderator
Super hero
На мрежи На мрежи

« Одговор #3 послато: Април 25, 2010, 16:01:07 »

Ма није ова извикана као "масонска", већ:

Ово лево. Tongue Често се може наћи по православним храмовима из 19. века... А и она се зове "Свевидеће Око". Grin

Па исто имате орла.... читао сам негде да су преузели од масона а незнају да је нпр. Византиски орао као симбол установљен пре основања масона . Исто и совим можда има неко логично објашњење. Они га толкују као око лукавога а што неби ми другачије ....
Сачувана

Kovinac
Vice Moderator
Sr. Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 486

« Одговор #4 послато: Април 25, 2010, 16:49:56 »

А како ти вам се тек ово чини?
« Последња измена: Април 25, 2010, 17:00:51 Иоанн » Сачувана

Далибор
Vice Moderator
Super hero
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1589

Ово је моја земља

« Одговор #5 послато: Април 25, 2010, 20:01:43 »

Ово са оком у троуглу сам виђао мислим само по Војводини. У нашој парохијској цркви тај симбол се налази на Царским дверима. Вероватно су то масони мазнули, не би ме чудило.

Али ми је нешто друго необично. Да ли сте, сем у Војводини, негде сретали да се слика Бог Отац? Мислим, другачије од ове иконе.

Негде сам видео баш са троуглом око главе (можда чак и у парохијској цркви, не сећам се сад), углавном на престолу, а са десне стране Христос. Јел зна неко откуд та пракса?
Сачувана

А сатана војске подигао, од звјериња свога и људскога, све до самих Божјих противника и својих једномишљеника
којих би се марва застидјела и вепрови дивљи посрамили, пакленим их огњем наоруж'о, повео их на земљу Србију.
Иоанн
Vice Moderator
Super hero
На мрежи На мрежи

« Одговор #6 послато: Април 25, 2010, 20:33:01 »

Na ovo mislis ? Ja imam ovakvu ikonu kod kuce .... Ali nije kod Oca oreol nego samo trougao
Сачувана

Далибор
Vice Moderator
Super hero
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1589

Ово је моја земља

« Одговор #7 послато: Април 25, 2010, 21:53:50 »

Да, нешто слично томе.
Сачувана

А сатана војске подигао, од звјериња свога и људскога, све до самих Божјих противника и својих једномишљеника
којих би се марва застидјела и вепрови дивљи посрамили, пакленим их огњем наоруж'о, повео их на земљу Србију.
draganm
Jr. Member
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 161

Таштина над таштинама, све је таштина.

« Одговор #8 послато: Април 25, 2010, 22:11:36 »

>> цела икона - већа резолуција <<

Тражила сам ону троугласту (масонску), и видите шта сам нашла. Обилује символиком - како вам се чини? Које символе распознајете/препознајете?

Машенька,

Буди чојек и растумачи нам символику свих ових кругова и звездица да ми лаици не просипамо бисере.
Лични утисак, икона је заиста интересантра, лепа. Заиста не могу да прочитам који је Свети Архангел са леве стране иконе. 
Сачувана

„Јер где је много мудрости, много је и бриге, и ко умножава знање, умножава муку.“ Књига проповедникова 1.18.
Sir Oliver
Искусни форумаш
Full Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 325

"Halo Bing! ... Cijena? Prava sitnica!..."

« Одговор #9 послато: Април 25, 2010, 22:59:45 »

I ja sam skoro video ovakve ikone i zbunio se...
pa sam pitao jednog druga, inače vrsnog ikonopisca, na šta je on rekao da rusi često znaju da zabrljave sa simvolikom i da ova ikona verovatno nije pravoslavna, zatim što se tiče same estetike ikonopisa, rekao je da je previše "oštra", puna šiljaka, ekspresivna.

Ovako kao laik kad pogledam, i ne liči mi na ikonu (koja treba da je slika nečega, čoveka, ili čoveka i predela; kompozicija može biti "nameštena", namerna, ali valjda do sad uvek je prikazivala nekakav prizor?) nego na shemu koja objašnjava nešto.
Sad, može i to biti neka novina u ikonopisu, zašto da ne, i on se vremenom razvija...
Samo kad bi naišao na valjano tumačenje...
Сачувана

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
Машенька
Друг Члан
Super hero
*
Ван мреже Ван мреже

Спутник псаломщика (-:

« Одговор #10 послато: Јул 03, 2010, 21:00:15 »

Embarrassed

Одгодих одговарање на ову тему, па после сметнух с ума… И тек сад случајно налетех.

Нисам неки експерт, па тешко могу дати поуздану „експертизу“. Рећи ћу пар запажања овако, лаички, и по сећањи из некадашњег прочитаног штива. Централна фигура је Господ Исус Христос Еммануил, Сунце Правде (уп. Тропар Рождества), са четири зрака, завршавајућа се на символима четири Евангелиста.

Такође је присутна схема боја — плава за људскост, црвена за божанственост (рецимо, Бог Отац на црвеној позадини, Пресвета Дјева на плавој, Господ Исус Христос у оба). Колико се сећам, ове велике очи на другом кругу символизују Божанско знање. Схематски, у „трећој димензији“ је приказано оваплоћење Бога Слова — силазак са небеса (најшири круг) и од Дјеве Марије (средњи, плави круг). Тај најшири круг, „Небо небеса“, садржи изображења три серафима и четири символа Евангелиста (по св. Иринеју Лионском, и неким древнијим толкованијима, где је орлом символизован ап. Марко, а лавом ап. Јован Богослов).

Натписи су следећи — на централном, кругу, око Еммануила, каже (на овој приложеној икони цитат није најтачније наведен): „очи су моје на вернима земље, да их посадим заједно са мном“ (ЦСл: Очи мои на вѣрныя земли, посаждати ихъ съ собою), Пс. 100:6.

На следећем, између очију и Пресвете, „Велича душа моја Господа, и обрадова се дух Богу, Спаситељу Моме“ (ЦСл: Величитъ душа моя Господа и возрадовася дух мой о Бозѣ Спасе Моемъ), Лк. 1:46-47.

Око трећег круга, окружујућег Пречисту, пише „Жар Исаије, јављајући сунце из Девичанске утробе, просија из таме, заблуделима благоразумевања просвећење подајући“ (ЦСл: Угль Исайи проявляяй солнце из Девической утробы, возсия во тьме, заблудшим благоразумия просвещение подавая), други ирмос пете песме Канона васкрсног (недељног) другог гласа, односећи се на Пророштво Исајиино — жеравицу којом му је Серафим прочистио уста за пророковање — о рођењу Спаситеља од Дјеве, сијању спаситељне светлости у тами, и просвећивању заблуделих, Ис. 7:6-7, 8:14, 9:2.

Око круга описаног око Господа Саваота пише серафимска песма — „Свет, свет, свет је Господ над војскама, пуни су небо и земља славе Твоје“ (ЦСл: Свят, свят, свят Господь Саваоф, исполнь небо и земля славы Твоея), Ис. 6:3.

Око символа Евангелиста је написано, редом:

Матеј насликан као анђео, Посланик Господњи; Марко насликан као орао, Узлете на небеса; Лука насликан као Телац, Мир; Јован насликан као лав, У гроб положише (ЦСл: Матфей писан ангел, посол Господень; Марко писан орлим, возлете на небеса; Лука писан Телчим, Мир; Иоанн писан лев, во гробе положиша) — кратак опис ко је чиме символизован, и зашто — тј. шта је најкарактеристичнији „општи утисак“ из његовог Јеванђеља, ако сам добро схватила (постоји и друга символика, сада најраспрострањенија, где је лав символ ап. Марка, а орао ап. Јована).

Око најширег круга је написано са једне стране „Херувим слави Бога“, са друге „Серафим слава Бога“, а на дну — „удостој га Царства“ (ЦСл: Херувимъ славитъ Бога, Серафимъ слава Бога, его сподоби Царствия).
« Последња измена: Јул 04, 2010, 01:51:14 Машенька » Сачувана

Kovinac
Vice Moderator
Sr. Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 486

« Одговор #11 послато: Јул 03, 2010, 21:16:08 »

Машењка, хвала на овом исцрпном тумачењу. 
Сачувана

Машенька
Друг Члан
Super hero
*
Ван мреже Ван мреже

Спутник псаломщика (-:

« Одговор #12 послато: Јул 03, 2010, 21:53:00 »

Ах, да — заборавих да напоменем да се на иконама звезданим небом окружујућим Спаситеља често изображава Таворска светлост — нпр. на иконама Васкрсења и Успења Пресвете Богородице.
Сачувана

sanna
Искусни форумаш
Sr. Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 587

« Одговор #13 послато: Јул 04, 2010, 10:51:04 »

skoro negdje procita da pentagram isto nesto u pravoslavlju znaci  da to nekad i upotrebljavan znak
Сачувана
Sir Oliver
Искусни форумаш
Full Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 325

"Halo Bing! ... Cijena? Prava sitnica!..."

« Одговор #14 послато: Јул 04, 2010, 14:11:55 »

I dalje ostaje ko je to i kad napravio, i šta je hteo time da pokaže?
Nekako nemam poverenja u ove ikone-sheme...
Ima i ona nebeski jerusalim ali tu je kompozicija manje  više slobodna.
Ne znam ni za jedan slučaj da postoji ikona slična ovoj?
Ako neko zna neka postavi.
Сачувана

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
Странице: [1]   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

InfoMreža Pretraživač - TopLista
Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин

Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS! Dilber MC Theme by HarzeM